Одесса, проспект Добровольского, 123
(066) 116-33-11
koks7100@gmail.com
Меню

Як вибрати амортизатор
Частка деталей підвіски у продажу автозапчастин на українському ринку становить 20%, а все тому, що низькоякісне дорожнє покриття з безліччю ям та нерівностей змушує водіїв часто маневрувати, навантажуючи при цьому підвіску. В результаті деталі підвіски швидко зношуються та потребують заміни.

Основне навантаження від їзди нерівними поверхнями на себе приймають амортизатори, які поглинають вертикальні коливання кузова, а також впливають на розгінну і гальмівну динаміку машини. Незважаючи на значущість даної деталі, далеко не кожен водій розуміє принцип її роботи, знає, чим один вид амортизатора відрізняється від іншого, і може вибрати потрібний варіант для свого автомобіля. Щоб допомогти вам розібратися в цьому питанні, ми і написали цю статтю.

Що таке амортизатор, його функції
Вперше додатковий демпфуючий пристрій – амортизатор – у конструкцію автомобільної підвіски впровадив француз Троффю на початку ХХ століття. Амортизатор став складовою підвіски, яка відповідає за гасіння вібрацій підресорених та безпружинних частин транспортного засобу.
Отже, амортизатор в автомобілі виконує такі функції:

  • забезпечує безперервний контакт коліс із дорожнім покриттям;
  • гасить вібрації пружних елементів підвіски;
  • поглинає коливання кузова;
  • рівномірно розподіляє гальмівні зусилля по осях машини;
  • гарантує плавність ходу;
  • сприяє ефективному керуванню автомобілем;
  • служить безпеці та комфорту під час руху.

Пристрій та принцип роботи амортизатора
Усі амортизатори, незалежно від виду, працюють за принципом перетворення кінетичної енергії на теплову. А ось конструкція деталі залежно від виду відрізняється. Тим не менш, є набір обов’язкових елементів, які є у всіх видах амортизаторів. Це:

  • металевий корпус;
  • циліндр, заповнений олійною рідиною;
  • металевий шток круглого перерізу;
  • поршень із клапанами, який прикріплений до штока та поділяє циліндр на дві робочі порожнини;
  • сайлентблок — гумометалевий шарнір, який з’єднує амортизатор з важелем підвіски або балкою мосту.

Коли колесо автомобіля наїжджає на нерівність, шток опускає поршень, змушуючи масло перетікати з однієї камери в іншу через пропускні клапани. Таким стиском амортизатор гасить кінетичну енергію, створює теплову та демпфує коливання кузова транспортного засобу.

Ознаки несправності амортизаторів
У середньому, робочий ресурс амортизатора розрахований на 100–120 тис. кілометрів, але він залежить від стану дорожнього покриття і стилю водіння. Тому перевіряти справність цієї деталі на техогляді рекомендують кожні 20–30 тис. кілометрів.
Визначити, що амортизатор зносився або вийшов з ладу, можна за такими маркерами:

  • збільшується гальмівний шлях автомобіля;
  • сильно «просідає» («клює») передня частина машини при гальмуванні;
  • виникають сильні крени на поворотах;
  • погіршується керованість автомобілем;
  • машина продовжує хитатися після вертикального розгойдування.

Як вибрати відповідний амортизатор?

Враховуючи важливість справної роботи амортизатора, а також його вплив на ефективність роботи інших елементів підвіски та гальмівної системи в цілому, до заміни та вибору цієї деталі необхідно підходити дуже відповідально. Вибір амортизатора залежить від конструкції автомобіля, умов його експлуатації, дорожнього покриття та стилю водіння.
Усі амортизатори можна розділити на три види:

  • масляні;
  • газомасляні.

Масляні амортизатори — це найперший і найбільш застарілий вид деталі. Тим не менш, він має низку переваг, які досі дозволяють масляним амортизаторам займати 40-50% всього ринку амортизаторів. До переваг можна віднести здатність ефективно поглинати коливання від їзди по купах, ям та інших нерівних поверхонь і високий рівень енергоємності. А до недоліків — високий крен при маневруванні на високій швидкості, нездатність швидко повертатися в позицію відбою, тому що масляні амортизатори працюють тільки на стиск, і ймовірність закипання олії всередині циліндра. Даний вид амортизатора відмінно підходить вам, якщо ви їздите в основному містом зі швидкістю 60-80 км/год, а також, якщо ви часто їздите ґрунтовою дорогою і бездоріжжям на невисоких швидкостях.

Другий вид амортизаторів – це олійні амортизатори. Вже з назви зрозуміло, що це своєрідна «золота середина» між олійними та газовими амортизаторами. На відміну від попередніх видів, газомасляні двотрубні амортизатори, тобто вони мають зовнішній і внутрішній циліндри. На кінці внутрішнього циліндра розміщений поршень із пропускними клапанами, а на верху зовнішнього циліндра знаходиться стислий газ (якщо в газових амортизаторах тиск газу коливається в межах 12-30 Атм, то в газомасляних — в межах 4-8 Атм). Коли колесо автомобіля наїжджає на нерівність, шток йде вниз, масло частково проходить нагору, а частково виходить через отвори на нижньому поршні, потрапляє у зовнішній циліндр та стискає газ. Газомасляні амортизатори так само ефективно гасять коливання, як і масляні, так само добре дозволяють маневрувати на швидкості, як і газові. Тому вони мають найбільший попит у водіїв.

Купити амортизатори в Україні
Підібрати відповідний амортизатор для вашої машини можна за її маркою, роком випуску та vin-кодом. Зрозуміло, іноді буває складно знайти «рідну» деталь, особливо це стосується старих автомобілів. Але у вас завжди є можливість вибрати якісний аналог від офіційного постачальника вашої автомобільної марки.

Так, наприклад, німецька фірма Sachs – постачальник на конвеєр Audi, BMW, Volkswagen, Volvo, а японська Kayaba (KYB) – постачальник Toyota та Lexus Division.

У каталозі нашого сайту, окрім амортизаторів від Sachs та Kayaba, представлені амортизатори нідерландської компанії Hola, американської Gates, польської Magneti Marelli, німецької Hort, чеської AT, німецької MEYLE та китайської Glober.

Якщо ви вже знаєте, яка деталь вам потрібна, можете замовити її прямо зараз. А якщо вам потрібна консультація, зв’яжіться з нашими менеджерами за телефоном (066) 116-33-11, і вони безкоштовно допоможуть обрати потрібний амортизатор для вашого автомобіля.

У вас автомобіль Opel, Skoda, VW, Ford, ВАЗ, Daewoo або Chevrolet? Наш каталог запчастин для вас!

У вас автомобіль іншої марки? Відвідайте наш другий інтернет-магазин, там ви знайдете все, що вам потрібно.

Метки:

Оставить комментарий

avatar
  Подписаться  
Уведомление о